Sved lugter og klæber. Alle sveder før eller siden, alligevel er det et tabu. For nogen er det rigtig slemt, da sved kan give social problemer. Det kan være hvis, man sveder på hænderne eller gennem tøjet. Ingen bør udsættes for sådan noget.

Uheldigvis er der ikke ret meget du kan gøre. Hvis du er under 25 år, kan du vente. Om nogle år kan det forsvinde. Sveder du gennem tøj og klæder og giver det sociale problemer, bør du gå til din læge. Han vil kunne informerer dig om en operation, du kan tage. Du skal bare vide, dit sved stopper ikke. Efter operationen vil du måske ikke svede på hænderne, hvilket du vil sætte stor pris på, men måske vil det flytte sig til fødderne. Det er ikke til at vide

Hvorfor

Det er en myte, at dem der sveder meget er i dårlig form. Nogle studier har faktisk vist det modsatte; dem, der sveder meget har en god grundform.

Sved lugter ikke. Først når det har siddet på dit tøj og hud i nogle timer, vil det begynde at lugte. For nogle mere end andre.

Læger har i årevis undersøgt sved. Ingen er kommet til en konklusion. Det er altså stadig uvist hvor vi sveder.

Motion kan medføre svedproduktion. I hvilken grad er dog individuelt. Nogen sveder bare ved at gå en tur i solen, mens andre gør først ved hårdere og langvarig motion.

En løsning, du bør overveje

Alt efter hvor du sveder, skal du finde noget tøj, der giver din hud luft.

Nogle har problemer med røvsved. Hvis det er tilfældet skal du købe noget specielt sportstøj. Det kunne være åndbare underbukser.

Sveder du på foden, så smid de gamle sneakers ud. Køb nogle tynde sko, der ikke varmer foden særlig meget. Og find også nogle strømper, der er velegnet til motion – og brug dem i hverdagen, også når du ikke motionerer.

Fremtiden er altid lys

Det bliver bedre. En dag vil du kunne gå til lægen og han vil kunne tilbyde en operation eller kosttilskud, der vil sænke din produktion af sved. For hvis du har svedet i mange år, er det højst sandsynligt hvad lægerne kalder for ”hyperdridosis” – øget svedproduktion.

Lægerne kæmper stadig. Og som du ved, gør de det rigtig godt. Derfor må du, kære nysgerrige læser, have tålmodighed. Chancen for at de finder en kur er stor.